MihaiIrimia_250px

Cum îți stabilești ținuta

1. Definești criteriile de decizie

Îți clarifici cine decide, care este rezultatul și stilul dorit, contextul în care vei purta costumul și alte detalii.

Primul pas este să te gândești cine sunt persoanele de decizie. Asta dacă nu te-ai gândit deja. : )

În mod firesc, viitoarea doamnă va avea mai multe sau mai puține de zis legat și de ținuta ta de mire. Este important să verifici dacă dorește să se implice sau nu în luarea deciziilor. Iar dacă mai există alte persoane care fie se pricep, fie doar vor să te ajute, cum ar fi nașul, un văr sau un prieten, este bine să te gândești dacă vrei să le dai și lor spațiu să își dea cu părerea sau nu.

În fiecare caz, relațiile sunt diferite și foarte complexe. Singurul sfat pe care pot să ți-l dau aici este să te gândești a cui părere contează cel mai mult, pentru că e greu să mulțumești mai mulți oameni, părerile lor fiind de multe ori contrare.

În linii mari o ținută poate fi fi discretă sau deosebită. Atât discret cât și deosebit nu înseamnă bine sau rău. Important este să alegi ceea ce te reprezintă cu adevărat.

Dacă ești o persoană care nu dorește să atragă atenția în general, rolul de mire este suficient și te vei simți cel mai bine într-o ținută de mire elegantă, dar discretă.

În schimb dacă ești confortabil să fii în centrul atenției, vei fi în largul tău să folosești ținute cu un impact vizual puternic.

Diferența între minimalism și maximalism în contextul vestimentar este destul de mare, deoarece ele reprezintă extremele. O ținută minimalistă poate fi atât discretă cât și deosebită prin alegerea culorilor sau a croielii. Dar o ținută încărcată de detalii și culori din registrul maximalismului este greu de considerat discretă, indiferent de modul în care a fost realizată. În general, minimalismul este asociat cu un aer modern și maximalismul cu unul clasic.

O opțiune echilibrată este cea de mijloc, în care ținuta are suficiente detalii cât să fie considerată elegantă, dar nu prea multe pentru a fi considerată încărcată.

Înainte să conturezi imaginea costumului tău ideal de mire, gândește-te dacă vrei să-l folosești doar la nuntă sau ți-ar plăcea să îl refolosești și în alte ocazii formale.

Cu cât este mai deosebit un costum, cu atât este mai greu de refolosit. În primul rând pentru că sunt puține contexte după nuntă în care vei putea să îl îmbraci și în al doilea rând pentru că cei care au participat la nuntă îl vor repera cu ușurință ulterior.

Din acest motiv un costum care poate fi refolosit în multe contexte este necesar să fie unul versatil cu stofa și detaliile discrete de croială.

Un aspect important este și tematica cromatică sau contextul în care se desfășoară nunta. Dacă este aleasă o tematică modernă cu nuanțe minimaliste ar fi nepotrivit ca ținuta să fie din registrul clasic ultra-formal cum este morning coat-ul. 

Pe de altă parte, nu este recomandat nici ca ținuta mirelui să ”împrumute” din culorile de decor. Important este ca ținuta mirilor să fie în armonie cu celelalte detalii ale evenimentului.

Dacă vrei să îți subțiezi vizual silueta îți recomand să folosești nuanțe mai așezate pentru materialul costumului. Poți folosi de la culorile medii până la cele închise, în loc de cele foarte deschise sau puternic colorate.

În cazul în care dorești să fii perceput mai înalt este important să folosești aceeași țesătură pentru piesele costumului și o vestă atunci când rămâi fără sacou, tot în culoarea pantalonilor. Croiala să fie cât mai precisă în linia corpului și deschiderea pieptului să fie generoasă.

2. Stabilești codul vestimentar

Poți să te hotărăști să folosești un anume tip de costum în funcție de contextul și eleganța evenimentului, dacă este unul de zi sau unul de seară și dacă este în sezon cald sau rece.

În funcție de eticheta pe care vrei să o obții la nuntă, poți alege și ținuta de mire. Dacă organizezi un eveniment mai informal, costumul standard este cel mai potrivit. Dacă organizezi un eveniment mai elegant poți alege între costumul standard, costumul ultra-formal de zi și costumul formal de seară.

Evenimentele se clasifică ca fiind de zi dacă încep până la ora 18:00 și de seară dacă încep după ora 18:00. Important este ce scrie pe invitație și nu alte momente ale evenimentului.

Un eveniment de zi îți oferă opțiunea unui costum standard sau al unui costum ultra formal de zi. Pentru un eveniment de seară poți să alegi între un costum standard sau un costum formal de seară.

Locația are de asemenea o influență majoră asupra ținutei mirilor. O locație nonconformistă precum plaja, pădurea sau casa de la țară, poate dicta ca evenimentul să fie informal. Iar o locație formală precum palatul sau domeniul nobiliar vor putea oferi un cadru ideal pentru ținutele elegante.

Dacă evenimentul are loc în sezonul cald este important să ții cont de acest lucru și să alegi țesături subțiri de lână 100% sau în concentrație cu mohair. Iar dacă evenimentul are loc în afara sezonului cald, poți alege orice tip de țesătură, chiar și cele mai călduroase cum ar fi catifeaua groasă.

3. Stabilești detaliile ținutei

Odată ce știi criteriile de decizie și contextul în care va avea loc nunta ta poți alege între cele 3 tipuri de costume și să îți descarci fișa costumului pe care îl dorești pentru a-i completa toate detaliile.

Dacă întâmpini neclarități, îți recomand să urmărești din nou video cursul la capitolul costumului pe care l-ai ales.

În următorul e-mail îți voi explica cum șă îți alegi costumul și locurile în care poți merge cu fișa pe care o completezi acum pentru a-ți comanda hainele din ținuta de mire.

DESCARCĂ ȘI COMPLETEAZĂ FIȘA.



Costumul standard

Potrivit pentru orice tip de eveniment. Are multe opțiuni și este cel mai versatil.

Costumul ultra-formal de zi – Morning Coat

Potrivit pentru cele mai elegante evenimente de zi. Are opțiuni mai restrânse.

Costumul formal de seară – Smoching

Pentru evenimente elegante de seară. Oferă mai multe opțiuni de țesături pentru jachetă.

Imediat ce ți-ai completat toate detaliile din fișa costumului tău poți să treci la următorul pas să afli cele 3 detalii de calitate ale costumului și locurile recomandate de unde poți să îți comanzi costumul de mire.